Budapesta

Budapesta – evident, face parte din cele mai frumoase orașe din Europa, care trebuie vizitat măcar o singura dată în viață. Feerica capitală a Ungariei este cunoscută în întreaga lume ca o populară zonă de odihnă cu centre SPA de elită, cu o istorie glorioasă, cu un patrimoniu arhitectural bogat, cu peisaje naturale frumoase si elegantul program cultural „Perla Dunării”, care ii captivează și farmecă pe vizitatori cu cultura sa maghiara unică, atât de apropiată de cea europeană. Colecția de lux a palatelor, catedrale grandioase și monumente istorice, precum și panorama fascinanta a centrului oraşului cu vedere spre zona Dunării au plasat-o pe un loc demn în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea au existat două orașe distincte: oraşul vechi, istoric Buda și oraşul nou, modern Pesta, și doar în anul 1873 a avut loc unirea lor în capitala Ungariei – Budapesta, oraşul cu structuri contrastante.

Будапешт

Atracțiile Buda

Familiară și plină de farmec unic, Buda este situată pe dealurile domole din partea vestică a Dunării. Străzile sale înguste, pietroase, cu case mici colorate în stil neoclasic, reflectă o atmosferă medievală.

Castelul Buda, de asemenea, cunoscut sub numele de Palatul Regal – unul dintre obiectivele turistice iconice ale capitalei Ungariei. Magnificul palat baroc a fost construit în secolul al XIII-lea și timp de șapte secole a servit ca reședința regilor maghiari. La porţile principale ale castelului e situat un obelisc, în vârful căruia este o pasăre de bronz, numită Turul, care cu ghearele sale, ţine strâns sabia celebrului Attila, fost general, extrem de respectat de către maghiari, considerat fiind strămoșul dinastiei regale. Complexul arhitectural, include Bastionul Pescarilor, Palatul Sándor, Casa de vinuri maghiare în piața Sfintei Treimi, Monumentul Eugeniu de Savoia, ruinele clădirilor antice și medievale și alte monumente istorice. În sălile Palatului Regal, unde în timpurile seculare aveau loc ceremoniile solemne, acum sunt expuse expoziţiile Galeriei Naționale Ungare și Muzeul de Istorie din Budapesta.

Biserica SF Matthias – catedrala gotică catolică, împodobeşte complexul arhitectural al Castelului Buda, cu splendoarea sa. Cel mai faimos templu din Ungaria atrage vizitatori din întreaga lume, cu arhitectura sa uimitoare și acoperișul neobișnuit acoperit cu țiglă multicoloră. Aceasta a primit numele în onoarea încoronării, de două ori, a regelui Matthias. În decurs de câteva secole, aici, au fost încoronați monarhi maghiari din dinastia de Habsburg. Mândria catedralei servesc frescele calificate, geamuri rafinat colorate, acustica uimitoare a templului, datorită căreia, au loc multe concerte de orgă și muzică de cameră, precum și un mic turn din secolul al XIII-lea, care este încoronat de o sculptură cu scene de confruntare veșnică între bine și rău. În catedrală sunt ținute pietrele decorative prețioase ale sarcofagului regelui Béla III și ale soției sale, iar în criptă funcționează Muzeul de Artă Religioasă.

Bastionul Pescarilor – o structură arhitecturală impresionantă pe Palatul Regal, este o cetate din piatră albă, cu mini turnulețe de corturi, scări abrupte și terase spațioase. Bastionul Pescarilor este unul dintre cele mai populare locuri din oraș, aici va puteți plimba pe îndelete de-a lungul cetăţii, iar obosind, să va așezați și va bucurați de vederile fabuloase asemenea unei panglici albastre a râului Dunărea, Parlamentul și blocuri colorate ale orașului Pesta.

Atracțiile din Pesta

Luxosul și pomposul Pest clocotește de viața socială, bulevarde spațioase, numeroase centre comerciale și birouri moderne, situat pe câmpiile Dunării în partea de est. Aici s-au aliniat în rând frumoase clădiri istorice, realizate în diferite stiluri arhitecturale, bulevarde elegante și pături de flori plantate generos și copaci îngrijiți.

Parlamentul ungar – cartea de vizită a orașului, care reprezintă o clădire mare din piatră deschisă în stil neo-gotic, ce se ridică deasupra Dunării. Ansamblul arhitectural de lux și grandios decorate cu numeroase turnuri, coloane monumentale, arcade ornate și cornișe decorative. Palatul Parlamentului este cel mai mare din Europa continentală și aici se păstrează „Sfânta Coroană”, sceptrul, buzduganul și sabia fondatorului al statului ungar – Sfântul Ștefan. În timpul excursiei, vizitatorilor li se demonstrează principalele săli. ale Parlamentului, accentuând pe picturile magnifice murale și candelabrele elegante.

Andrassy Avenue – bulevardul principal al capitalei Ungariei, numit în onoarea unui proeminent om de stat Gyula Andrássy, din perioada mijlocului secolului al XIX-lea. Prospectul cu aspect elegant și nobil are structuri construite în stilul pseudoistoric, pentru care este adesea numit Champs-Elysées. Începutul său  Acesta își ia începutul de la Piața Ferenc Deák și se întinde de-a lungul conacelor de lux sub aleile umbroase al parcului orășenesc cu un  castel incredibil de frumos și romantic Hunedoara. Bulevardul are numeroase atracții notabile: Teatrul de Operă de Stat, Teatrul de Păpuși, Palatul Drexler și Muzeul Poștal, Muzeul Terorii, Muzeul Memorial Liszt Ferenc și Muzeul de Artă Asiatică.

Bazilica Sfântul Ștefan – biserica principală catolică din Budapesta, a primit numele în onoarea primului rege maghiar și geniului militar Stephen întâi. Structura maiestuoasă, luminează pe timp de noapte, este considerată un exemplu viu de neoclasicism. Interiorul impresionant al catedralei cu picturi  magnifice murale, elemente decorative sculptate, statui grațioase și altarul iscusit cu statuia lui Ștefan cel Mare. Aceasta adăpostește una dintre cele mai importante sanctuare ale maghiarilor – mâna dreaptă a lui Sf. Ștefan, care a creat puternicul statul maghiar. Frumusețea cupolei este subliniată de două clopotnițe: pe unul dintre turnuri este instalat cel mai mare clopot din țară, iar pe al doilea – este o punte de observație, la care se poate ajunge pe scara în  formă de spirală sau cu ascensorul.

Băile

Budapesta este renumită prin băile sale termale, despre care se zvonește dincolo de Europa, de aceea scopul frecvent de călătoriei spre „Perla Dunării» este tratamentul. În adâncurile pământului sub capitala Ungariei este un strat de dolomită, în cavitățile căruia se grămădesc apele termale. Acestea conțin calcar, sulf, magneziu și radiu, care este considerat extrem de eficient în tratamentul bolilor cardiovasculare, reumatismale, respiratore, ginecologice, digestive și alte tulburări. Cele mai populare băi cu o gamă largă de proceduri de SPA sunt:

  • Baia Gellért este cea mai frumoasă baie balneară din capitală, este dotată cu 13 bazine de diferite temperaturi. Clădirea băii construită în stil Art. Nouveau au la începutul secolului XX. Înfățișarea sa cu fațadă superbă și interiorul elegant, cu coloane de marmură, vitralii și statui de bronz, seamănă mai mult ca un palat decât a baie de tratament. Se consideră că atmosfera luxoasă este o altă componentă importantă pentru recuperarea rapidă a pacienților. Gellért oferă o cantitate mare de aburi cu arome de ierburi, aici regular se fac exerciții de aqua aerobică și diferite feluri de masaj, precum și împachetări cu noroi și bai cu bule.
  • Baia termală Széchenyi este considerat cel mai mare complex balnear din Europa. Situat în parcul pitoresc al orașului și este un ansamblu frumos arhitectural. Complexul dispune de 11 bai, 5 piscine, baie turcească și finlandeză, băi sărate, de carbon și de contrast. Complexul balnear oferă diferite tipuri de lecții și exerciții pentru arderea grăsimii, masaje individuale, sală de gimnastică, solar. În piscine vă puteți bucura de cadă cu hidromasaj și apoi să faceți băi solare pe șezlonguri.
  • Baia Rudas – baie luxoasă turcească cu cea mai adevărată pompă de Est, situată la poalele dealului Gellért. Piscină fantastică în formă octogonală, cu apă minerală de la sursele „Attila”, „Ungaria” și „Juventus” se află sub un dom imens încadrat de stâlpi monumentale si arcuri decorative, care face o impresie uimitoare asupra pacienților. În celelalte camere ale complexului sunt plasate bai mici, camere de aburi, saune finlandeze și turcești și băi de radon. Vizitatorii pot folosi solarul, secția balneologică și fizioterapeutică, sala de manichiură și pedichiură, și un tratament de băut.

Evenimente culturale

Unul dintre cele mai importante evenimente din viața Budapestei este sărbătoarea Ziua Sfântului Ștefan, care este petrecută la un nivel înalt. Principala sărbătoare de stat dedicată eroului național și patronalului spiritual al Ungariei, este sărbătorită la date de 20 august. Dimineața are loc procesiunea în Bazilica Sf. Ștefan, iar după încheierea acesteia prin oraș se poartă chivotul cu moaștele sfântului. Mai târziu, pe străzile centrale ale orașului sunt organizate festivități grandioase, cu o paradă în costume tradiționale, spectacole de teatru despre istoria Ungariei, performanțe cu staruri de renume, performanțe de dans maghiar tradițional – czardas. Se încheie luxurianta petrecere cu focuri de artificii feerice pe Dealul Gellért, peste Dunăre,  în toiul nopții.

Cel mai popular este festival  internațional de muzică Sziget, care are loc în  luna iulie, pe insula pitorească Obuda, ce adună în aer liber peste 400 mii de fani ai muzicii din întreaga lume. Festivalul cu o durată de șapte zile este unul dintre cele mai mari din Europa și atrage în primul rând cu diversitatea de gen, aici sună: muzică electronică, metalică, hardcore, jazz, orientală și hit-urile celor mai renumiți  DJ. Festivalul este, de asemenea, renumit pentru realizarea unui număr mare de evenimente culturale și sportive: difuzează  filmele de top, organizează master clas-uri  pe dezvoltarea rapidă a limbilor străine, creează maratoane de caritate, expoziții, spectacole de teatru și de circ.

În fiecare an în luna aprilie, se organizează Festivalul de Film Titanic,  care reprezintă un eveniment cinematografic major în viața statului ungar. Pe parcursul celor zece zile oaspeților săi li se oferă o varietate mari de filme  din diferite genuri: de la melodramele franceze la filmele de aventuri americane, de la filmele de animație pline de culoare japoneze la filme thriller coreene.

Doritorii de a obține plăcere gastronomică și o mulțime de impresii plăcute pot vizita Festivalul de vin și șampanie, care are loc în fiecare an în luna septembrie. Festivalul gastronomic oferă un folclor bogat și programe culturale, târguri pline de culoare și concursuri pentru copii și adulți, precum și posibilitatea de a face un tur prin pivnițele Ungariei și de a asculta cursuri interesante despre cultura vinului din întreaga țară.

Suveniruri

Multe magazine de suveniruri și buticuri, care oferă cadouri oaspeților capitalei, sunt concentrate pe strada comercială faimoasă Vaci. Aici puteți cumpăra poșete și genți făcute de mână din piele, tricouri cu slogane amuzante și simboluri maghiare, bice și cravașe împletite, costume naționale, sticluțe îmbrăcate în blană, căni cu secrete și multe altele. Printre produsele făcute de artiștii locali se numără tricourile colorate, cămășile, rochii și lenjerie decorate cu broderie de mână de către meșterițele calificate din Ungaria. O deosebită atenție merită gama largă de porțelan prelucrată manual a mărcii de renume Herend, fabricat într-un număr strict limitat, la unica fabrică. Un cadou perfect pentru copil este păpușa în costum național. Din produse, salamul Pick are o gamă mare și este preparat în conformitate cu vechia rețetă, care te farmecă cu varietatea sa și gustul neobișnuit de rafinat cu figuri de marțipan și, de asemenea, ardeiul roșu foarte venerat de maghiari, care se străduiesc să îl adauge în aproape orice fel de mâncare. Din alcoolul este recomandat să cumpărați infuzia Unicum din 40 de ierburi cu o aromă originală, care este un ajutor indispensabil pentru răceli și dureri de stomac. O achiziție excelentă poate fi celebrul vin Tokaj, de o culoare plăcută aurie, care decorează perfect masa de sărbătoare sau va da o nuanță aristocratică serei romantice. O popularitate o are și vodca – palinca, produsă din struguri, prune, caise și mere.