Bratislava
Bratislava – o capitală mică și liniștită a Slovaciei, păstrează cu grijă tradițiile și monumentele din marele său trecut istoric. Extinsă pe malul pitoresc al Dunării, în zona subcarpatică, orașul este situat la hotarul cu două țări străine: la vest cu Austria și la sud cu Ungaria. Bratislava ospitalieră captivează turiști cu un amestec incredibil de romantism al oraşului medieval şi cu o energie zbuciumătoare a metropolei moderne. O grămadă de obiective turistice interesante, cumpărături excitante, vecinătatea cu alte capitale europene, hoteluri de lux, restaurante excelente cu mâncăruri gustoase şi prețuri rezonabile garantează oaspeților străini o ședere plăcută în orice timp al anului. Bine-cunoscutul povestitor danez Hans Christian Andersen în timpul vizitei sale la Bratislava a contemplat într-un mod sincer peisajul local și, atunci când, localnicii îl rugau să le spună una dintre poveștile sale celebre, el răspundea invariabil: „orașul vostru este deja o poveste scrisă”.
Obiective turistice
Principalul punct de atracţie al capitalei și centrul istoric este considerat Castelul Bratislava, care se ridică maiestuos deasupra întinderii metropolitane. La Porţile Victorie în fața castelului, sunt instalate sculpturile cavalerilor în armură, simbolizând puterea militară a Slovaciei. Din zona pieţei atrage atenția statuia ecvestră din bronz a prințului Marii Moraviei – Svyatopolk I, care a fost capabil să unească într-un stat puternic mai multe principate mici. Clădirea dreptunghiulară albă ca zăpada cu turnuri, păstrează elementele gotice și baroce, precum și fragmente de faţade istorice, aparținând diferitor perioade de timp. La parterul din partea de vest a castelului funcționează guvernul slovac, iar la etajul al treilea este prezentată o expoziție istorică și arheologică a Muzeului Național Slovac, care conține artefacte valoroase din istoria antică până în prezent și trezoreria. De la puntea de observație a fațadei centrale se deschide o vedere magică a Grădinii de Onoare, sădită în secolul al XVIII-lea, și al acoperișurilor roșii din orașul vechi, precum și panorama colorată din câmpiile Dunării.
Catedrala Sf. Martin – principala biserica catolică a Bratislavei, în stil gotic, forma sa amintește de faimoasa biserică vieneză. Turnul catedralei este încoronat cu o pernă pe care este amplasată copia coroanei aurite a lui Sfântul Ștefan, ce simbolizează statutul desăvârşit al bisericii. Altarul templului este pictat cu imaginea St. Martin în costum tradițional maghiar așezat pe un cal, aici, de asemenea, se află statuia elegantă “Sfântul și cerșetorul” de Raphael Donner. În perioada secolelor XVI-XIX, în zidurile sale, cu toate solemnitatea au avut loc ceremonii pompoase de încoronare a regilor ungari și a împăraților dinastiei Habsburgice. Acum aveţi posibilitatea de a repeta calea capetelor încoronate, urmând pictogramele relevante în formă de coroană pe trotuar. Templul, de asemenea, este cunoscut ca locul unde a răsunat pentru prima dată „Missa Solemnis” de Ludwig van Beethoven, după cum reiese din placa instalată în galerie.
Vizavi de catedrală este situat celebrul muzeul-farmacie „Sub racul roșu” cu vitrine elegante şi sculptura rafinată ce reprezintă Mântuitorul. Edificiul are peste 200 de ani, în interior vizitatorilor le este reprezentat laboratorul vechi cu instrumente chirurgicale, precum și obiecte decorative, colectate de la mai multe farmacii vechi din Bratislava.
În apropierea muzeului-farmacie se află piața centrală, care găzduiește de multe ori o varietate de activități de divertisment, precum și târguri tradiționale de Crăciun și de Paști. Piaţa centrală este decorată cu Primăria Veche, construita în stilul gotic în sec. al XV-lea, și havuzul rafinat Roland din gresie de culoarea bej în stilul renașterii, creat în memoria marelui incendiu din 1563. La asediul Bratislavei de către trupele franceze, primăria a fost folosită în scop defensiv, despre trecutul militar glorios reaminteşte doar nucleul de tun zidit în perete. Pe turnul din colț al clădirii este instalat un ceas imens, care la fiecare oră cântă melodii celebre. Clădirea Primăria include mai multe construcţii pitorești în diferite direcții arhitecturale: Palatul Aloniho, casele vechi Unger, Pavator și Iacov. Pe parcursul a cinci sute de ani, aceasta a fost folosită ca sediu al autorităților orașului, pe teritoriul său este situat curtea de monedă, palatul de arsenal, arhiva orașului și chiar o închisoare. Acum sediul Primăriei este rezervat pentru celebrele expoziţii ale Muzeului Municipal, unde la dispoziţia vizitatorilor sunt expuse ustensile vechi, obiecte de artă plastică și decorativă, arme și armuri, precum și o varietate de dispozitive de tortură.
În imediata apropiere de Piața Principală a capitalei este Palatul Arhiepiscopal – una dintre cele mai frumoase clădiri din Bratislava, construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea ca reședință temporară a arhiepiscopului Esztergom. În gradina palatului se află atelierul sculptorului proeminent din acele timpuri Georg Raphael Donner, care a depus mari eforturi pentru decorarea construcție cu ansambluri sculpturale elegante. Palatul a intrat în istorie după ce în una dintre camerele sale a fost încheiată «Pacea de la Pressburg» între împăratul francez Napoleon și conducătorul austriac Franz Habsburg al II-lea. În prezent, palatul este reședința primarului. Lângă aceasta capodoperă arhitecturală sunt amplasate magnifica clădire al Teatrului Național în stilul neo-renascentist și neo-barocul Palat Redoubt, în care funcționează acum Filarmonica Slovaca.
O altă atracție din centrul Bratislavei este considerată Poarta veche a Sf. Mihail din sec. al XV-lea, ce oferă turiștilor o idee despre fostul contur al orașului. În secolul al XVIII-lea în partea de sus a porții a fost ridicată statuia Sf. Mihail, care străpunge un dragon cu sulița sa. După sacramentul ungerii, calea de încoronare al monarhilor se finisa la Poarta Sf. Mihail, unde aceștia pronunțau promisiunile solemne înaintea Arhiepiscopului de cârmuire justă spre beneficul poporului. Partea principală a Porții a devenit Turnul grațios Mihail, în care acum este expusă minunata expoziție a Muzeului de arme, ce povestește despre luptele seculare cavalerești, tehnicile defensive și abilitățile de turnare. La cel mai înalt punct al turnului, la al șaselea etaj există o platformă de vizionare, de unde puteți admira peisajul minunat urbanistic. Sub turn se află „punctul zero”, echipat cu semne demonstrative în care sunt indicate distanțele de la Bratislava până la capitalele țărilor europene.
În traseul turistic poate fi, de asemenea, inclus următoarele atracțiile ca: Memorialul Chatam Sofer și peretele memoriei în onoare victimelor evreiești, Palatul Prezidențial, Muzeul Vinului, Podul Nou, biserica franciscană, Catedrala Romano, Biserica Capucinilor Sfântul Ștefan, biserica catolică Sf. Elisabeta, denumită „Biserica Albastră” pentru culoarea fațadei sale.
Monumentele din Bratislava
Orașul pietonal vechi este plin de monumente originale, ce atrag atenția vizitatorilor. Una dintre cele mai populare atracții turistice este de a cutreiera străzile pietruite ale orașului vechi în căutarea monumentelor ce îți provoacă zâmbete.
Direct pe piață lângă havuzul Roland este situată bancheta cea mai populară a din oraș, care niciodată nu este goală. De aceasta se sprijină un soldat napoleonian desculț, pe care localnicii l-au numit Johan Hubert. Potrivit unei legende romantice, între tânărul soldat rănit și asistenta medicală ce avea grijă de el, a început un roman frumos. Când spitalizarea acestuia a luat sfârșit, soldatul francez a cerut iubitei să părăsească patria sa, dar ea a refuzat să plece din regiunea atât de dragă inimii. De atunci, el cu răbdare și credință așteaptă ca preferata inimii lui să-și schimbe decizia.
Unul dintre cele mai cunoscute monumente este considerat Chumil din bronz, reprezentând un om ce iese din gura de canalizare. Plecându-și capul pe mâini, cu un zâmbet blajin, se uită la trecători și se bucură de viață. De-asupra lui, este un semn de avertizare cu inscripția „Omul la locul de muncă”, ca turiștii ce se plimbă pe străzile înguste ale orașului, să nu-l deranjeze din neatenție. Unii localnici consideră că monumentul reamintește de trecut dificil, atunci când, în timpul războiului, oamenii erau forțați să se ascundă în zonele de canalizare.
Pe strada Rybárska Branagh de zeci de ani trecătorii sunt salutați de statuia poreclită Frumosul Natsy, îmbrăcat elegant, ce stă cu mâna ridicată. Prototipul acesteia a devenit Ignaz Lamar, care a trăit în secolul trecut, înnebunit de dragoste neîmpărtășită. El a rămas în memoria trecătorilor ca un bărbat în costum de paradă ce se plimba prin oraș, complimentând mereu femeile frumoase și lăudând peisajul local.
Un alt edificiu original în capitala Slovaciei este considerat monumentul paparazzi. Jurnalistul ce se ascunde după colț indiscret folosește aparatul de fotografiat. Monumentul se află la colț de cafeneaua cu același nume, care îi adaugă anturaj și servește drept marcă.
Festivaluri
Capitala fermecătoare a Slovaciei oferă oaspeților săi o oportunitate unică de a pătrunde în timpurile străvechi, în care se desfășoară turniruri cavalerești și baluri. Festivalul istoric neobișnuit al încoronări are loc anual în ultimul weekend din iunie și durează trei zile pline cu procesiuni de încoronare, spectacole de teatru, dansuri vechi, un târg mare de meșteșuguri populare, exerciții militare, lupte demonstrative și un tur gratuit al Bratislavei. Îndrăgostiți de istorie regiunii sale, organizatorii în fiecare an asigură cu noi ceremonii pompoase, amplasându-se din epoca Renașterii în zilele barocului. Vizitatorii străini privesc cu admirație costumele Bratislave: rochiile pufoase și luxuriante, precum și hainele domnilor brodate cu aur. Puteți face fotografii excelente cu muschetari curajoși, cavaleri călare, toboșari militari, arhiepiscopi, ambasadori străini, miniștrii și nobili în costume corespunzătoare. Festivitățile se încheie cu un foc de artificiu magic.
Ani la rând, la mijlocul lunii iulie, în grădina pitorească al parcului medical se organizează un festival gastronomic pe parcursul a trei zile consecutive sunt demonstrate abilitățile celor mai buni somelieri și bucătari. Masa grandioasă de sărbătoare în aer liber include o varietate de degustări, master clas-uri, divertisment, spectacole de gătit și concursuri interesante, precum și oferă o oportunitate de a gusta bautura națională, mâncăruri de casă și exotice ale restaurantelor slovace de prestigiu.
În timpul Festivalului Internațional al Tineretului multe-gen, care are loc anual, la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august, centrul istoric al orașului se transformă într-o mare sală de concerte. Oamenii tineri talentați din întreaga lume prezintă tradițiile culturale și muzicale ale poporului său, ca parte integră a corurilor, ansamblurilor folclorice și instrumentale. Programe interesante culturale și de divertisment, precum și o mulțime de emoții noi, îi așteaptă pe oaspeții capitalei în perioada iarmarocului de Crăciun, la Festivalul Internațional de Teatru de Păpuși, la Festivalul de Muzicii Clasice și pe parcursul festivalurilor pline de culoare: «Circul și Teatrul nou», «de artizanat», «noiembrie» și «Festivalul lunii de fotografie».
Suveniruri
La sfârșitul vacanței sale, vizitatorii de obicei doresc să obțină o bucată din cultura țării vizitate, care le va reaminti de călătoria uimitoare. Foarte populară printre turiștii capitalei sunt produsele artiștilor populari, dintre care o gamă largă este prezentată în magazinele specializate Uluv și Slovenska Izba: coșuri de răchită împletite, halbe de bere cu simbolismul Slovac, pahare sub forma de sticle mici, diverse mărunțișuri ce au imaginea Castelului Bratislava, figuri pline de culoare din știuleți de porumb, covoare naturale din lâna de oaie, ceramică modra și multe altele. Cadou extraordinar va fi – doaga slovacă păstorească de lemn, topoare încrustate cu ornamente frumoase și instrument tradițional slovac de suflat – fujara. Pentru copii puteți procura jucării din lemn Matko și Kubko din basmul bine cunoscut, păpușele sunt îmbrăcate în costume naționale. Din produse des se cumpără varietăți de brânzeturi, brânză împletită și ciocolată Figaro. Din băuturi vizitatorii preferă vinul fin Tokajske, tincturi din fructe locale, lichior din ierburi pe bază de ceai Tatratea, precum și mărcile de bere Gemer, Zlaty Bazant, Topvar și Martiner.