Viena

Viena – capitala fermecătoare și luxoasă a Austriei, în care se combină tradiția imperială și creativitatea contemporană. Una dintre cele mai vechi orașe din lume, cu o istorie frumoasă de peste trei mii de ani, cu umbroase alee seculare ale pădurilor celebre, este situată la poalele Alpilor acoperiți cu zăpadă, pe malul „râului imperial” – Dunărea. Orașul vechi în mod constant este pozitiv recenzat de către oaspeții săi străini, aceștia cu o deosebită plăcere îi admiră palatele luxoase în stilul barocului, care au aparținut dinastiei puternice Habsburg, marile catedrale gotice și ansamblurile arhitecturale din diferite epoci. Unica în versatilitatea sa, Viena pare a fi creată pentru admirare continue, capitala te face să te bucuri în fiecare minut de aspectul istoric incomparabil. Una dintre modalitățile cele mai plăcute de explorare a fermecătorului oraș și împrejurimile sale pitorești este excursia cu barca de-a lungul râului șerpuit Dunărea, cu ghizi experimentați, muzică vie și gustări naționale. Interesul deosebit în rândul turiștilor pe lângă ansamblurile arhitecturale magnifice și parcurile bine întreținute o au și înșiși austriecii. Involuntar îți atrage privirea o domnișoara în latex, tipul îmbrăcat lejer, cu un mohawk verde pe cap sau un om al străzii cu un aspect aristocratic, care emoționant are grijă de un câine.

Вена

Viena Imperială

În oraș și în împrejurimile lui sunt situate mai mult de cincizeci de palate bine păstrate ale familiilor nobile și regale. Turiștii care vor să simtă măreția dinastiei Habsburgilor și viața de la palat, trebuie neapărat să vadă capodoperele arhitecturale ca: reședința de vară Schoenbrunn, reședința de iarna Hofburg și palatul de vacanță Belvedere.

Schoenbrunn – reședința luxoasă de vară a dinastiei de guvernământ, care a devenit monument al Patrimoniului Mondial UNESCO. Este un palat magnific într-un stil baroc, construit după modelul celebru Versailles francez, cu grădini frumos amenajate, decorat cu havuzuri alegorice și ansambluri sculpturale. Pentru vizitatori sunt deschise patruzeci de camere frumos decorate, cu muluri rafinate și ornamente decorative, aici sunt incluse camera milionului, sala ceremonie, galeria grandioasă, apartamente private și birourile suveranilor. În complexul palatului funcționează magnificul pavilion Gloriette, parcul verde labirint Pestryaev și Muzeul de vagoane și echipaje Vagenbug, mândria căruia este echipajul imperial din aur, utilizat exclusiv în timpul încoronării. Aici, de asemenea, se află cea mai veche grădină zoologică din lume, cu un acvariu spectaculos, terariu și polarium, care permite demonstrarea faunei sălbatice din Arctica. Fosta menajerie regală are o grădină tropicală, creată în mod artificial cu o microclimă, care beneficiază la creșterea orhideelor fragile și mangrovelor capricioase. Programul turului poate fi finisat la cafeneaua situată direct lângă intrarea în palat, în care periodic se dau lecții de preparare a celebrului ștrudel vienez.

Hofburg – simbolul pompos de măreție a dinastiei conducătoare Habsburg, care reprezintă un ansamblu arhitectural grandios. Complexul palatului include aproximativ patru zeci de clădiri medievale realizate în diferite stiluri arhitecturale de la gotic la biedermeier. În prezent, Hofburg este reședința oficială a actualului președinte al Austriei. Oaspeții capitalei pot materializa viața de zi cu zi, tradițiile și obiceiurile dinastiei regale, în timpul unei excursii prin camerele împăratului Franz Joseph, cu mobilier spartan, în apartamentul elegant al soției sale – împărăteasa Elisabeta, la trezorerie Imperială cu o colecție unică de simboluri a puterii, în celebra școală spaniolă și Biblioteca Națională. Pe teritoriul fostei reședințe de iarnă a familiei imperiale sunt o mulțime de muzee, printre care se numără cele mai populare: Muzeul Sisi – cu obiecte autentice din viața zilnică și o colecție magnifică de haine regale, Curtea de Vânătoare și Armură, pavilionul de palme cu specii rare de fluturi și muzeul cartier, cu expoziții permanente de artă contemporană. Norocoșii sunt considerați acei turiști care reușesc să ajungă la liturghia de duminică din capela Curții cu performanța celebrului cor de băieți, cauzând o euforie rară și o impresie de durată. La câțiva pași de Palatul Imperial este amplasată cripta capucinilor, cu sarcofage magnifice, în care se odihnesc în vecie membrii familiei conducătoare.

Belvedere – complexul-palat elegant, este considerat unul dintre cele mai bune exemple al stilului baroc din lume. Construit în secolul al XVIII-lea, ca reședința de vară a comandantului proeminent Eugen de Savoia, acesta este format din două palate și dintr-o grădina magnifică ce se află între ele, cu garduri vii, sculpturi, cascade, havuzuri și pături de flori simetric amenajate. Astăzi, în Belvedere de Sus funcționează faimosul muzeu de artă „Galeria austriacă”, care reunește picturi și sculpturi din diferite epoci ale Evului Mediu până în prezent. Vizitatorii pot admira frumoase lucrări ale lui Van Gogh, Monet, Renoir, precum și al celebrului artist austriac – Gustav Klimt. De pe dealul pe care este situat Belvedere de Jos se deschide o vedere panoramică uimitoare a catedralei Sfântului Ștefan. Anterior, aici se aflau camerele prințului, care până în prezent s-a păstrat interiorul de lux, sala Grotesca cu ornamente originale, biroul de aur cu o masă veche, de asemenea, sala de oglinzi și de aur cu decorațiuni spectaculoase.

TOP 5 atracții

  1. Catedrala Sfântul Ștefan – un edificiu monumental arhitectural gotic, care este simbolul național al Austriei și semnul distinctiv incomparabil al Vienei. Catedrala grandioasă catolică cu o lunga istorie seculară, este poziționată pe locul opt în lista celor mai mari zidiri religioase, situată în piața centrală a orașului. O impresie de neuitat provoacă interiorul catedralei, în subsolul acesteia sunt stocate nenumărate comori și relicve importante: miraculoasa icoană Pec, relicvele sfântului protejator al iubitorii – Sf. Valentin, morminte de lux din marmură și opere de artă de nivel mondial. In temnițele bisericești sunt catacombe, în care au fost îngropați membri familiei regale și ierarhia superioară a bisericii austriece. În turnul ce se înalță falnic peste catedrală este amplasată camera cu celebrul clopot Pummerin, la care puteți ajunge ridicând 343 trepte. Aici este o punte de observație, care oferă vederi fantastice ale orașului și împrejurimile sale, spre apele strălucitoare ale Dunării și vârfurile Kalenberg.
  2. Opera de Stat din Viena – centrul de cult și o sursă de mândrie al austriecilor, ce servește ca o sursă de hrană spirituală pentru vienezi și vizitatorii străini. Faimoasa scena oferă un program periodic, care include peste 60 opere și performanțe de balet. Un program dens de spectacole de 285 zile pe an îi oferă primul loc pe plan internațional, iar Vienei – titlul onorific de capitala muzicii lumii. În clădirea impunătoare într-un stil neo-renascentist, cu un coridor larg, regulat se fac tururi ghidate, în timpul căruia puteți vedea scările mari , un hol spațios, o cameră de ceai, auditoriu și sala de marmură.
  3. Casa Hundertwasser – una din cele mai neobișnuite și avangardiste construcții din Viena, cu un design care sfidează generalizarea stilistică. Aspectul neobișnuit de frumos al “Casei ecologice” și extravaganța liniilor arhitecturale asimetrice, atrage privirile turiștilor interesați. Din cauza fantezie neordinare și spiritului rebel al autorului, această casă a primit fațade decorative sub forma de terase, pereți decorați haotic cu mozaic și o mulțime de ferestre de diferite forme și mărimi din care cresc plante frumoase. La parter este amplasat un restaurant și un muzeu cu o bogata colecție de opere neconvenționale al geniului artist austriac Friedensreich Hundertwasser. Nu departe de ciudata casă din capitală este localizată o altă creație a celebrului arhitect, în care în prezent funcționează Casa de Artă.
  4. Ringstrasse Ringstraße, cu numeroase zone de parc, acesta este punctul central de obiective turistice vieneze: Parlamentul, sub forma unui templu antic, complexul sculptural „Pallas Athena cu havuzuri”, Primăria în stil neo-gotic, Bursa de Valori și Universitatea de Stat. În pofida faptului, că clădirile au fost construite în aceeași perioadă, fiecare dintre clădiri are caracteristici de stiluri complet opuse, ceea ce îi redă bulevardului Ringstrasse un farmec unic. Să atingeți măreția capodoperelor arhitecturale și să căpătați o mulțime de emoții pozitive este posibil într-o excursie cu Fiacre, în care vizitiul prietenos va povesti lucruri interesante despre trecutul istoric al orașului și structurile centrale.
  5. Parcul Prater – cel mai faimos parc public din capitală și un loc de odihnă preferat de localnici, situat pe malul Dunării. Zona parcului are un bulevard pietonal, o extindere pentru Târgul Internațional, un centru ecvestru, pistă pentru bicicliști și facilități sportive moderne. Aici este stabilită o cale ferată în miniatură, parcul de distracții și un alt simbol al orașului – roata gigantă Riesenrad, din al cărui cel mai înalt punct se oferă o vedere magnifică a împrejurimile pitorești.

Viena Culturală

O abundență de săli pentru concerte, programe de operă și balet, ansambluri de jazz, baluri magnifice, muzee si galerii de artă, precum și un bogat patrimoniu arhitectural îi oferă Vienei statutul pe plan internațional de Capitală Europeană Culturală. Datorită atitudinii ocrotitoare a dinastiei Habsburgilor față de artă, capitala Austriei este un tezaur de pictură, sculpturi și arhitectură. Satiricul austriac a remarcat pe bună dreptate că străzile vieneze sunt pardosite cu cultură, în timp ce alte orașe le-au asfaltat.

Să faci un sejur la Viena și să nu vizitezi Teatrul de Opera, în care își satisfăceau auzul suveranii – crima reală. Iubitorii de muzică trebuie să facă o alegere dificilă, unde să se bucure de arta sa preferată: să viziteze Sala de Aur a Filarmonicii din Viena cu cea mai bună acustică din lume, să meargă la celebra Operă de Stat sau să se inspire de spectacolele uimitoare al Corului de Băieți din Viena în capela Palatului Hofburg.

Capitala dispune de atât de multe muzee încât potențialul vizitator trebuie mai întâi să-și aleagă profilul. Muzeele cele mai vizitate sunt considerate: Trezoreriei Imperială, care oferă exponate unice, Galeria Albertina, cu una dintre cele mai valoroase colecții de grafică din lume, Muzeul Quarter – unul dintre cele zece mari complexe muzeale din Europa și Muzeul de Istorie din Viena, care destăinui trecutul istoric glorios și unde se organizează excursii pe la casele compozitorilor geniali Mozart și Schubert. O imensă popularitate îl are Muzeul de Film, Muzeul Sigmund Freud povestește despre viața și practica psihoterapeutică, Muzeului de criminologie – dezvăluie secretele marilor crime și un renume internațională l-a câștigat Muzeul Madam Tussaud. În capitala Austriei până în prezent este o tradiție de a petrece baluri grandioase. În fiecare an se organizează aproximativ 450 de baluri luxoase, care au intrat în lista patrimoniului imaterial UNESCO. Punctul culminant al sezonului de bal vienez sunt lunile ianuarie și februarie, atunci când se organizează balul feeric de Crăciun de la Hofburg, balul stilizat al proprietarilor de cafenele, balul de caramelă, balul colorat de flori și multe alte evenimente tematice. Dansatori îmbrăcați festiv se învârtesc în sunetele încântătoare ale valsului, iar în camerele adiacente se distrează sub ritmul hit-urilor moderne.

Viena este orașul în care tot anul împrejur au loc festivaluri internaționale și evenimente culturale. Două evenimente mari in aer liber au o atenție grandioasă, care atrag turiști din toate colțurile lumii: festival de Rock din Viena, cu spectacole de trupe rock la cel mai înalt nivel și celebrul festival pe peninsula Dunării, cu acces gratuit, cu o selecție muzicală și programe de divertisment. De asemenea, foarte popular este Festivalul Internațional de Dans, acesta oferă invitaților performanțele grupurilor de dans cele mai bune din lume și participarea la cursuri de master clas desfășurate pentru iubitorii de dans. Emoții pozitive garantează festivalul berii Wiener Wiesn, unde puteți gusta tradiționala bere austriacă și să încercați un număr inimaginabil de beri. Aici puteți asculta muzică cântată în cor de austrieci, precum și să vedeți dansul fetelor îmbrăcate țărănesc în costum național – Dirndl și bărbați în costume trahtah.

Viena Gastronomică

Capitala Austriei este, de asemenea, cunoscută pentru cultura deliciilor gastronomice, care a fost perfecționată timp de secole în cafenelele tradiționale vieneze și heuriger, ce reprezintă tavernele de vin în care puteți să vă bucurați de gustări delicioase și vin tânăr uimitor de gustos. Un grup mare de heurige sunt amplasate pe pantele pitorești ale pădurii vieneze. Farmecul special îl redă decorația interioară al pub-urilor cu bănci și mese destul de austere stilizate din butoaie de vin, și, desigur, o priveliște magnifică a pădurii fermecătoare, ce se deschide pentru vizitatori de la terasele prietenoase. Cele mai populare aperitive este brânza de diferite tipuri, jumări afumate, pastele gorgonzola și sandvișurile cu untură de casă cu diferiți aditivi, presărate cu ceapa verde. Un loc aparte în inimile locuitorilor din Austria ocupă cafenele tradiționale cu atribute desăvârșite – mese din marmură, scaune curbate, candelabre elegante și suporturi vechi pentru ziare. Cultura cafenelelor vieneză este inclusă oficial în lista curentă al Patrimoniului Cultural al Umanității. Restaurantele cu mobilier rafinat și o atmosferă intimă sunt întotdeauna pline de oaspeții fideli și de vizitatorii capitalei. Aroma revigorantă a băuturii de cafea, produsele de patiserie și uimitoarele capodopere ale patiseriilor locale, cartea de cafea impresionantă face din acestea centrul de viață al orașului, în care sunt discutate evoluțiile recente, sunt expuse la judecată lucrările literare, se elaborează planuri grandioase ori se caută inspirație și liniște. O ceașcă de cafea proaspăt preparată cu un deliciu cunoscut de toți – tortul “Sacher”, pot face minuni: garantează energie și ameliorează oboseala, astfel încât puteți cu forțe noi să cuceriți colțurile neexplorate ale capitalei.

Un alt loc gastronomic demn de remarcat al Vienei este piața unică de felul său în aer liber “Naschmarkt”, pe care localnicii l-au numit „piața delicateselor”. Cea mai mare și cea mai faimoasă piața a capitalei numără peste 120 de locații de retail și restaurante. Pe mesele pieții găsiți o gamă largă de fructe și legume, pește și produse din carne, precum și specialități: sushi, stridii și caviar. În pavilioane lucrează o mulțime de cafenele și restaurante la modă, cu diverse specialități, care permit doar într-o zi să faceți o călătorie culinară în jurul lumii. Vizitatorii pot gusta diferite feluri de mâncare națională din bucătăria austriacă și germană, de asemenea să încerce mâncare indiană picantă, originală vietnameză, italiană clasică, chineză consistentă și japoneză tradițională. „Naschmarkt” reflectă în mod clar multiculturalismul din Viena și este considerat un loc ideal pentru gurmanzi și iubitori de mâncare bună.

Suveniruri

Turiștii au de reflectat asupra ceea ce pot aduce din Viena ca suvenir, aceasta are o selecție foarte mare de cadouri. În magazinele frumos decorate cu rafturi pline de suveniruri, puteți găsi maiori colorate, bile de sticlă cu zăpadă care cade pe peisajele urbane uimitor de frumoase, pălării tiroleze din felt, suveniruri Imperiale Sisi, delicatese locale și chiar cravate muzicale, care reproduc melodiile celebre ale lui Mozart. Figura tradițională austriacă reprezentată ca suvenir este calul alb, ce simbolizează Austria de multe decenii. Un cadou perfect pentru copii este clopotele de vacă amuzant, ce este agățat pe o panglică largă. Foarte populare sunt păpușile magnifice a împărătesei Elisabeta Bavariei, numită afectuos de austrieci – Sisi și o varietate de mărunțișuri frumoase cu imaginea acesteia: figurine de porțelan, brelocuri și ventilator cu volane luxuriante. Nici un turist nu rămâne indiferent de gama largă de suveniruri comestibile: cafeaua delicioasă Schwarzer în cutie de cadou, bomboane de ciocolată Mozartkugelns cu umplutură de marțipan, petalele de violete confiate, vafe Manner cu diferite arome și cartea de vizita culinară a Vienei – tortul de ciocolată „Sacher” (Sachertorte). În ceea ce privește băuturile, turiștii de multe ori procură lichior de ciocolată moale Mozzart, țuica Marillen Schnaps din caise și tradiționalul vin austriac din două sorturi: vin tare-dulce Eiswein, făcut din struguri înghețați și vinul alb Rieslings, în care predomină nuanțe blânde de miere și flori. Cadouri excelente, dar foarte costisitoare, pentru prieteni și rudele apropiate vor fi bijuteriile cu cristale Swarovski, vesela originală cu reproducerea artistică „Klimt”, porțelan rafinat „Augarten” sau o lulea exclusivă de Mattsholda Peter.