Praga

Praga – unul dintre cele mai frumoase orașe europene si capitala a Cehiei cu o istorie de mileniu, înfășurată de legende și mituri frumoase și fascinante. Din Evul Mediu, se trage statutul flatant de “inima Europei”, ce are cu siguranță un apel magic: cum altfel să explică faptul că, odată ajuns aici, vrei să te întorci iarăși. Fenomenul capitalei Cehe este că, pentru fiecare turist împarte, apare așa cum acesta vrea să fie: romantică, spirituală, arhitecturală, mistică, gastronomică sau culturală.

Praga

Praga romantică

Aici întotdeauna te simți un pic îndrăgostit. Unul dintre cele mai romantice locuri pentru reuniuni amoroase se consideră pantele pitorești ale grădinilor Petrin, unde se află turnul falnic de observație, de departe seamănă cu faimosul Turn Eiffel. Puntele de observare de multe ori devin un loc, unde tinerii îngenunchează, pentru a rosti declarații de dragoste, precum și propuneri de unirea destinelor, ca mai apoi să răsune un „Da” emoționant. Pentru plimbările romantice sunt predestinate “grădinele de vară” pe râul Vltava și rezervația „Stromovka”, unde toți doresc să se retragă pentru a se bucura de compania reciprocă. Să simți farmecul orașului și starea spiritului romantic, permite plimbarea pe râul Vltava într-o barcă, ce poate fi condusă de sine stătător. De asemenea, puteți urma exemplul perechilor îndrăgostite din Praga, ca semn al dragostei eterne să atașați un lacăt de pod, care leagă insula Campo și canalul mic Diavolița. Turiștii care deja și-au găsit fericirea și se pregătesc să devină părinți, cu siguranță, trebuie să viziteze locația statuii Sf. Ana,care protejează femeile gravide și se află pe podul Carol.

Praga mistică

Incredibilitatea atractivă a orașului, justifică vechile legende cehe, despre un cavaler fără cap, comoara ascunsă și omul ce arde în flăcări. Spre bucuria iubitorilor de senzații tari și setea de aventuri extraordinare, din categoria de alungare a fantomelor din Praga, pot contacta una din agențiile de turism locale, care organizează tururi de noapte prin locurilor mistice ale orașului. Însă nu vă alarmați, atunci când la locul întâlnirii cu grupul va veni moarte cu coasa, este doar un ghid local, astfel dorește să riposteze forțelor întunericului.

Praga culturală

În fiecare an, în capitala Cehiei, pe o scară largă sunt organizate multe festivaluri muzicale. În lunile mai și iunie, se desfășoară festivalul de muzică clasică “Primăvara din Praga”, vara – festivalul multe-gen United Islands și magicul “Visul unei nopți de vară”, care au loc pe podiumurile ce balansează pe apele râului Vltava. Cele mai populare sunt: festivalul de muzică punk cel mai mare din Europa “Mighty Sounds”, festivalul „Rock pentru Oameni” și „Strunele Toamnei”, unde cu mare succes se împletesc stilurile de jaz și clasic. Performanțe originale în forma aparițiilor sale sunt prezentate publicului la festivalul de vară „Opera Baroca”. Veselie este garantată în zilele carnavalurilor “Praga” și ”Boemia”, paradele sunt însoțite de jongleri experimentați și dansatoare sexy, cocktail-uri braziliene, concursuri de măști și de un concert mare. Impresii mari și un ocean de emoții pozitive le capeți la iarmarocul “Matejska Pout”, ce reprezintă un parc tematic, cu o mulțime de atracții pentru copii și adulți.

Praga gastronomică

Un renume în lume a câștigat berea cehă –mândria națională și o parte din cultura cehă, rețetele preparării sale sunt transmise din generație în generație. În momentul de față este greu de numărat sorturile de beri cehe, deoarece fiecare fabrică de bere are propria rețetă unica. Cele mai populare beri sunt considerate Staropramen, Velkopopovicky Kozel, Pilsner Urquell, Krušovice și Budweiser Budvar. Să vizitezi Praga și nu încerci o bere proaspăt preparată direct de la fabrica locală, servită de la un cazan din alamă – este ca și cum ai vizita o plajă fără să înoți în mare. Poți satisface plăcerea de a gusta gulaș picant, picior copt de porc, rață la cuptor sau “utopentsev” iuți (cârnați, murați în oțet). Mâncărurile naționale sunt ne mai pomenit de gustoase, însă conțin suficiente calorii, așa că nu te deranja de numărare caloriilor și resemnează-te cu câteva kilograme adăugate în plus. Gustul rafinat și aroma magnifică a brânzei Olomuc, supa gulaș, svichkov în smântână și găluștele celebre vor impresiona și pe cel mai exigent gurmand.

Praga arhitecturală și spirituală

Arhitecturala și spirituala Praga, în dezvoltarea urbană a sa, timp de secole a folosit toate stilurile de arhitectura europeană. Atracțiile din Praga te fac necontenit să utilizezi aparatul foto și să admiri neîntrerupt bisericile romanice ce s-au păstrat perfect, clădirile gotice misterioase, palate renascentiste și capele splendide baroce. Monumentele religioase care atrag turiștii cu legendele lor antice si arhitectura uimitoare, mărturisesc patrimoniul cultural bogat. Complexul de mănăstiri, locașuri de pelerinaj, biserici și catedrale oferă posibilitatea de-a bucura cu fresce fastuoase și sculpturi decorative, de asemenea, ele sunt și locul minunat unde poți să te retragi cu gândurile și să meditezi. Localnicii sunt deosebiți de mândri de centrul istoric unic al orașului, care face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO.

TOP – 10 de atracții și monumente din Praga

  1. Castelul Praga – unul dintre cele mai importante complexe istorico-politice ale țării, care reprezintă o cetate medievală cu porți incredibil de frumoase, făcute în formă de luptători giganți. Pe teritoriul său poți face o plimbare pe lângă palatele și templele bine păstrate ce se înalță de secole. Aici se află Palatul Regal, Palatul de vara a reginei Anne, Bazilica romanică Sf. Gheorghe, galeria de artă cu lucrările lui Rubens și Tițian, precum și o casă fabuloasă, în care au fost create capodoperele literare ale lui Franz Kafka. Bijuteria complexului este Catedrala Sf. Vitus, cu ferestre frumoase din sticlă colorată, mozaicuri și morminte impresionante, care conțin rămășițele regilor cehi și a sfinților.
  2. Vysehrad – cel mai vechi district din Praga, se află pe un deal stâncos cu o cetate antică, în care a fost sediul prinților cehi. Atenția turiștilor este atrasă de Bazilica gotică a Sfinților Petru și Pavel, ce se înalță falnic peste celelalte clădiri, care adăpostește o parte din moaștele sfântului Valentin, protectorul perechilor îndrăgostite. În cimitirul Vyšehrad sunt îngropați personalități importante ai Cehiei: prinții din neamul Přemyslid, celebrul scriitor Karel Capek, compozitorul geniu Bedrich Smetana și Antonin Dvorak.
  3. Podul Carol – unul dintre cele mai frumoase poduri din lume, care leagă cartierele istorice vechi ale orașului Stare Mesto și Mala Strana. Este o capodoperă unica de arhitectură medievală și un loc preferat de locuitorii din Praga pentru întâlniri romantice. Fiecare vizitator străin consideră o plăcere să facă o plimbare printre sculpturile arhitecturale și turnurile frumoase, făcând opriri la tablourile preferate ale artiștilor din stradă și cumpărând suveniruri și bijuterii lucrate manual. Localnicii spun că, dacă la statuia lui Ioan de Nepomuk este comis un ritual (atingând cu o mână imaginea sfântului pe relieful din dreapta și celălalt braț atașat de câinele din stânga), atunci dorința, cu siguranță, se va adeveri la finele anului.
  4. Piața Wenceslas este considerată inima orașului Praga, în care vibrează viața socială. Monumentul ecvestru al Sf. Wenceslas, este un loc destul de popular, deoarece aici își dau întâlniri locuitorii capitalei și grupurile turistice pentru a începe excursiile. Aici sunt situate: Muzeul Național, cu o reprezentare alegorică a Republicii Cehe, reprezentantul strălucitor al stilului art nouveau Grand Hotel Europa, grădina Franciscană cu Biserica Maicii Domnului și multe pasaje cu restaurante și baruri, magazine și cinematografe.
  5. Orașul evreiesc Josefov – construită cu japcă în secolul al XVI-lea “ghetou evreiesc din Praga”, care este separat de alte zone ale orașului de două ziduri din piatră și râul Vltava. Astăzi, este o zonă de prestigiu, cu vile respectabile și o mulțime de atracții. Pe teritoriu există mai multe sinagogi, inclusiv cea mai veche ce operează din Europa – sinagoga Staronovaya, monumentul minunat al scriitorului Franz Kafka, Vechiul Cimitir Evreiesc, cu celebrul mormânt al rabinului Loew și Primăria evreiască, cu ceasul remarcabil ce merge în direcția opusă.
  6. Piața Orașului Vechi – piața centrală a orașului istoric, care este înconjurată de capodoperele arhitecturale din diferite secole: Biserica Sf. Nicolae, cu un candelabru unic în formă de coroana al Imperiului Rus, Biserica Tyn cu tradiții reformiste, Palatul Goltz-Kinsky, cu o fațadă frumoasă și un monument al eroului național Jan Hus. Punctul culminant al zonei este Primăria Veche cu clopoței legendari, care la fiecare oră adună turiștii înarmați cu camere video, pentru a vedea apariția celor 12 apostoli.
  7. Pruncul Isus din Praga, (Ezulatko), cunoscut în întreaga lume ca Bambini di Praga, o figură infantilă din ceară de 47 centimetri, îmbrăcată într-o rochie din catifea, care este venerată în fiecare zi de sute de credincioși. Ea este situată în Biserica Maicii Domnului Biruitoare din Malá Strana și atrage oameni credincioși din toate colțurile lumii, cu convingerea că altarul va arăta calea cea dreaptă, și va genera vindecarea miraculoasă.
  8. Petrin – amplasat pe malul stâng al râului Vltava, muntele deosebit de frumos primăvară în timpul înfloririi livezilor de cireș. În antichitate, în acest loc păgânii se închinau zeului tunetului Perun, iar acum este un turn de veghe, cu o platformă de vizionare în partea de sus, de la depărtare seamănă cu celebrul din lume Turnul Eiffel. Pitoreștile grădini Petrin sunt considerate locul perfect pentru plimbări și picnicuri romantice.
  9. Stare Mesto – districtul vechi din Praga, ascunde farmecul unic al celor mai vechi timpuri. Clădirile aristocratice din cartierul vechi, ce au asistat la viața de zi cu zi și la evenimentele speciale ale strămoșilor băștinași, precum și transformarea imprevizibilă de istorie a statului ceh. Acum, în cartierul vechi sunt concentrate muzeele mari: Muzeul Istorico-cultural Naprsteka, Muzeul cubism ceh, Muzeul Franz Kafka și a compozitorului celebru Bedrzhiha Smetana.
  10. „Casa Dansului” este o atracție turistică modernă, cu un design interesant, realizat în spiritul deconstructivismului. Unii locuitori în glumă o numesc “Casa bețivilor”, în timp ce alții o văd ca un cuplu dansator: bărbatul impunător și o doamnă cu o talie subțire și cu o fustă ușor ridicată. Construcția neobișnuită este folosită în calitate de birouri pentru companiile internaționale, iar la ultimul etaj turiștii pot lua masa în restaurantul exclusiv “Perla Pragăi”, admirând vederile fabuloase ale orașului.

Suveniruri

Fiecare călător vrea să cumpere suveniruri pentru familie și prieteni și, desigur, pentru a aduce acasă o bucată din cultura autentică a Republicii Cehe, care peste ani va aminti de momentele uimitoare din această călătorie. Mai întâi de toate apare idea: de ce să nu aduc ca cadou faimoasa bere cehă? Această variantă este bună, în cazul în care în timpul apropiat planificați să vă revedeți cu prietenii, pentru a le povesti despre vacanța petrecută și să serviți berea împreună. Din păcate, termenul de valabilitate a produsului nu depășește trei zile. O alternativă pentru iubitorii acestei băuturi este considerată halba din ceramică pictată de meșterii locali. Puteți aduce, de asemenea băutura națională cehă: Becherovka, licoare cu gust ușor amar-dulce și vinuri din Moravia. Sexul frumos va fi bucuros să primească în calitate de suvenir, bijuterie de granat din pietre naturale într-o culoare de cireș închis. Cele mai bune cadouri pentru copii sunt păpușile-marionete făcute cu iscusință și celebra cârtiță din pluș moale din desenul animat cehoslovac. Cea mai largă selecție de suveniruri este găsită în piața Gavelskom, unde puteți achiziționa bijuterii și ceasuri, uleiuri esențiale și săpunuri preparate manual, delicatese locale, picturi de peisaje din Praga, ceramică, porțelan, sticlă si multe alte cadouri original.