Cehia

Republica Cehă este o țară situată în centrul Europei și nu are ieșire la mare, dar, datorita amplasarii sale geografice, prin teritoriul ei trec majoritatea rutelor comerciale Euro-Asiatice. În partea de Vest și Nord-Vest a țării Cehia invecineaza cu Germania, la Nord – cu Polonia, în Est – cu Slovacia, la Sud – cu Austria. Istoric in Cehia sau creat două regiuni – Cehia și Moravia. Terenurile Moraviei ocupa Estul și Sud-Estul țării. Capitala statului este orașul Praga.

Чехия

Cehia este una din cele mai împădurite tari din Europa. Pădurile acoperă aproximativ 30% din teritoriul său, dominate de conifere industriale valoroase, mai ales molid (61%) si pin (22%). Mai sus de linia păduror sunt pajiști alpine. Terenul variat, combinația de păduri, câmpuri și pajiști de munte pustii creaza în Cehia frumoase peisaje multi-colorate. Există in Cehia monumente naturale uimitoare.

Clima țării este în general domola, cu un număr de caracteristici de tranziție între maritim și continental. Iarna în cele mai multe părți ale țării nu este rece si relativ uscata, iar vara, de obicei, este cald si umed. La Praga, temperatura medie in ianuarie este de -1 ° C, în iulie + 19 ° C. Diferentele climatice din țară sunt relativ mici și determinate în mare măsură de reliful terenului și altitudinea de asupra marii.

Lunga istorie a Republicii Cehe, importanța sa în soarta Europei Centrale, au lăsat o urma profunda în cultura și arhitectura sa. Aproape fiecare oraș ceh este un veritabil muzeu în aer liber. Impresioneaza, în special, orașelele mici, cu acoperișuri roșii din tigla și grădini verzi, cu turnuri, castele și palate medievale. În Republica Cehă se numara 111 cetăți antice și castele.

Republica Cehă este de neconceput fără arta berii tradiționale. Orașul Plzen este faimos prin fabrică sa de bere „Prazdroj” fondată în 1842 pe pământurile fertile din Moravia, unde cresc malț de orz excelent, folosit în fabricarea berii. Lungimea de stocare subterană „Prazdroj” este de 9 km.

În afară de stațiunile balneoclimaterece cu renume mondial  (Karlovy Vary, Marianske Lazne, etc ..), in Cehia, o țară cu o predominanță de teren muntos, în curs de dezvoltare este industria sportului de iarnă și de recreere în munți. Sint formate sase centre de schi (Boemia Forest, Munții Metaliferi, Munții Jizera, Giant Mountains, Mountain Orlik si Jeseníky) și sistemul de statiuni montane pentru sporturi de iarnă Beskidy.