Cehia

Republica Cehă este o țară situată în centrul Europei și nu are ieșire la mare, dar, datorită amplasării sale geografice, prin teritoriul ei trec majoritatea rutelor comerciale Euro-Asiatice. În partea de Vest și Nord-Vest a țării Cehia se învecinează cu Germania, la Nord cu Polonia, la Est cu Slovacia, iar la Sud – cu Austria. Istoric în Cehia s-au creat două regiuni – Cehia și Moravia. Terenurile Moraviei ocupă Estul și Sud-Estul țării. Capitala statului este orașul Praga.

Чехия

Cehia este una dintre cele mai împădurite țări din Europa. Pădurile acoperă aproximativ 30% din teritoriul său, care sunt dominate de conifere industriale valoroase, mai ales molid (61%) si pin (22%). Mai sus de  păduri sunt pajiști alpine. Terenul variat, combinația de păduri, câmpuri și pajiști de munte pustii creează în Cehia peisaje colorate. În Cehia sunt o gamă variată de monumente naturale, care sunt cu adevărat uimitoare.

Clima țării este în general domolă, cu un număr de caracteristici de tranziție între maritim și continental. Iarna în cele mai multe părți ale țării  clima este blândă și relativ uscată, iar vara, de obicei, este cald și umed. La Praga temperatura medie în luna ianuarie este de -1°C, iar în luna iulie +19°C. Diferențele climaterice din țară sunt relativ mici și determinate în mare măsură de relieful terenului și altitudinea de asupra mării.

Lunga istorie a Republicii Cehe, importanța sa în soarta Europei Centrale, au lăsat o urmă profundă în cultura și arhitectura sa. Aproape fiecare oraș ceh este un veritabil muzeu în aer liber. Impresionează, în special, orașelele mici, cu acoperișuri roșii din țiglă și grădini verzi, cu turnuri, castele și palate medievale. În Republica Cehă se numără 111 cetăți antice și castele.

Republica Cehă este de neconceput fără arta berii tradiționale. Orașul Plzen este faimos prin fabrica sa de bere „Prazdroj” fondată în 1842 pe pământurile fertile din Moravia, unde cresc malț de orz excelent, folosit în fabricarea berii. Lungimea de stocare subterană „Prazdroj” este de 9 km.

În afară de stațiunile balneoclimaterece cu renume mondial  (Karlovy Vary, Marianske Lazne, etc.), în Cehia, fiind o țară cu o predominanță de teren muntos, în curs de dezvoltare este industria sportului de iarnă și de recreere în munți. Sunt formate șase centre de schi (Boemia Forest, Munții Metaliferi, Munții Jizera, Giant Mountains, Mountain Orlik si Jeseníky) și sistemul de stațiuni montane pentru sporturi de iarnă Beskidy.